avatar support
9-18h - Mon. to Sat. 08700 11 51 51 United Kingdom local rate
arrow down support International : +33 (0)5 53 60 84 88
France : 05 53 56 62 54
avatar support
click for phone numbers
9-18h - Mon. to Sat.
08700 11 51 51 United Kingdom local rate International : +33 (0)5 53 60 84 88
France : 05 53 56 62 54
Search icon close icon navigation

Wonen in Frankrijk ... Franse gezondheidszorg

De franse gezondheidszorg is van een hoog niveau. De franse gezondheidszorg scoort vaak als beste of als één van de beste.

Hoewel niet bijzonder gecompliceerd, het systeem is specifiek voor Frankrijk en dus als je niet eerder in Frankrijk gewoond hebt, zal het wat onderzoek vragen om het te begrijpen. Wij hopen dat onze gids over de Franse gezondheidszorg van enige hulp is. Bij het bekijken van woningen met je Leggett makelaar, voel je vrij om te vragen over lokale artsen en ziekenhuizen. Alle Leggett makelaars wonen in het gebied waarin zij werken en hebben dus een uitstekende lokale kennis.

Verhuizen

Indien u vanuit buiten de EU naar Frankrijk verhuist is wellicht een afspraak met de ambassade handig

AFSPRAAK BIJ UW HUISARTS

Medische zorg in Frankrijk wordt uitgevoerd door een reeks van specialisten, uw huisarts (Médecin traitant) fungeert als uw eerste aanspreekpunt. Uw huisarts zal uw conditie bespreken en, indien nodig, doorverwijzen naar een specialist. Afgezien van kleine veel voorkomende klachten, zal alles bijna doorverwezen worden naar een specialist. Van bloedprikken tot aan een geboorte, zal worden uitgevoerd door specialisten.

Alle huisarts afspraken zullen door u moeten worden betaald. Deze wordt ongeveer een week later teruggestort door uw ziektekostenverzekering

Financiering

Het Franse systeem wordt voornamelijk door de staat gefinancierd maar er zijn vrijwillige aanvullende verzekeringen beschikbaar via bedrijven die bekend staan als 'mutuelles'. In sommige gevallen kan de staat niet betalen voor de volledige kosten van een behandeling / consult / medicijnen die u ontvangt (de staat dekt meestal rond de 70% - 80%), en je moet de rest bijverzekeren. Dit is waarom sommige mensen ervoor kiezen om zich bij te verzekeren. Deze dekking is niet verplicht. De meeste langdurige en ernstige ziekten zijn volledig gedekt door de staat, maar een aanvullende verzekering kan u voorzien van een extra dekking als u dit wilt. Het afsluiten van een aanvullende verzekering wordt aan u overgelaten en is gebaseerd op uw persoonlijke situatie.

Sociale bijdragen (Cotisations) vormen een onderdeel van het Franse belastingstelsel. De Franse gezondheidszorg wordt gefinancierd via deze bijdragen. Als u werkt in Frankrijk, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u correct worden geregistreerd en dat u de Cotisations betaalt. Als u hulp nodig hebt, is het altijd de moeite waard om even bij de "Mairie" langs te gaan, zij kunnen u in de juiste richting sturen.

Je registereren bij de CPAM


Om toe te treden tot de Franse gezondheidszorg moet u een afspraak maken bij uw lokale Caisse Primaire d'Assurance Maladie (CPAM.) Zij zullen u een formulier geven dat u moet invullen. Naar aanleiding van uw eerste afspraak met een door u gekozen huisarts, zal uw huisarts het formulier terugsturen naar de CPAM. Dit registreert u bij de CPAM.

Carte Vitale

De Carte Vitale wordt aan u verstrekt zodra u bent geregistreed bij de CPAM. U zult deze ook altijd moeten meenemen bij ieder dokter- of apotheek bezoek. Uw zieketekostengegevens zijn daarop opgeslagen. Het is geen betalingskaart, maar via de "Carte Vitale" wordt er door de nationale- of aanvullende verzekering uw eventuele gemaakte kosten teruggestort.

Het kiezen van uw huisarts

Je bent vrij om een huisarts te kiezen en u bent ook vrij om op elk moment te veranderen van huisarts (hoewel dit waarschijnlijk gepaard gaat met wat formulieren.) Het is de moeite waard om rond te vragen wat de mogelijkheden zijn. Het is niet ongebruikelijk voor een echtpaar om verschillende huisartsen te hebben (bijvoorbeeld als een vrouw een vrouwelijke huisarts wilt en de man een man.)

Ernstige en langdurige ziekten

Kosten voor de meest voorkomende ernstige en langdurige ziekten worden volledig vergoed door de staat. De artsen zijn in het bezit van een lijst waarop deze ziekten zijn vermeld.

Ogen en Tanden

Oogtesten worden uitgevoerd door een oogarts en afspraken hiermee worden meestal niet helemaal vergoed door de staat zoals andere afspraken. De oogarts geeft je een recept voor een bril, die je dan bij de opticien of op het internet kan bestellen.

Meest algemeen tandheelkundig werk wordt vergoed op dezelfde manier als andere medische behandelingen, en je bent vrij om een tandarts te kiezen. Kinderen hebben recht op gratis tandheelkundige check-ups om de drie jaar vanaf de leeftijd van 6-18.

Afspraken met de oogarts of tandarts kunt u maken zonder interventie van de huisarts.

Kraamzorg

Afgezien van een zeer beperkt aantal geïsoleerde gevallen, komt alle kraamzorg ten laste van de staat. Normen zijn hoog als ook de ondersteuning (zowel op het vlak van gezondheidszorg en financiën) voor ouders van nieuwe baby's. Er zijn een reeks van verplichte medische afspraken tijdens de zwangerschap evenals controles na de geboorte van de baby.


vindt uw droomhuis


Zoek in onze database met meer dan 15.500 woningen

Zoeken
Update cookies preferences