avatar support
9-18h - Mon. to Sat. 08700 11 51 51 United Kingdom local rate
arrow down support International : +33 (0)5 53 60 84 88
France : 05 53 56 62 54
avatar support
click for phone numbers
9-18h - Mon. to Sat.
08700 11 51 51 United Kingdom local rate International : +33 (0)5 53 60 84 88
France : 05 53 56 62 54
Search icon close icon navigation

Een huis kopen in Frankrijkeen stap voor stap gids

Bij Leggett Immobilier, hebben we duizenden klanten geholpen met het aankopen van een huis in Frankrijk in de afgelopen twee decennia. We weten maar al te goed dat het verschil in koopproces, taal en wetten verwarrend kunnen zijn. Deze gids zal u een algemeen begrip geven van hoe het proces werkt, zodat u comfortabel en zelfverzekerd met uw aankoop van uw huis kunt beginnen.

Het woning in Frankrijk koopproces kan anders zijn dan wat u gewend bent, maar het is meestal niet ingewikkeld. Zoals met alles, als u eenmaal begrijpt hoe het werkt, wordt het minder onoverzichtelijk. Het hebben van algemene kennis van het proces vanaf het begin, zal u helpen om u meer op uw gemak te voelen met uw aankoop. Van initiële zoekopdracht tot de uiteindelijke handtekening.

Stap 1.

Zoeken

We zullen allemaal ergens moeten beginnen en het duidelijk krijgen van uw criteria is het begin van het proces - dat is niet altijd gemakkelijk! Sommigen van ons zijn heel logisch, anderen meer emotioneel. Het maken van een lijst is een goede manier om duidelijk te krijgen wat belangrijk is.

Als u uw zoekopdracht hebt gedefinieerd, is het een goed moment om ons een e-mail te sturen, of bel met ons Sales Support Team.

We weten dat elke zoekopdracht van een klant een individueel geval is. Dit is de reden waarom het Sales Support Team nauw samenwerkt met makelaars in het veld. Bij iedere zoekopdracht wordt een met de hand gedane selectie van huizen gemaakt, afgestemd op uw wensen en criteria. Alle Leggett Immobilier makelaars wonen daadwerkelijk in het gebied waarin ze werken. Hun lokale kennis zal van een onschatbare waarde zijn in uw zoektocht naar een woning in Frankrijk.

Als u eenmaal de huizen geselecteerd heeft die u wilt bezoeken, zal het Sales Support Team een bezichtigingsroute voor u organiseren.

Wat is geschikt voor u?

Om uw zoekcriteria duidelijk te krijgen denk eens aan...


Uw budget

Hoeveel heeft u? Wilt u in contanten betalen? Heeft u een hypotheek nodig? Kan een kleine hypotheek U zoekopdracht vergroten?

In welk deel van Frankrijk?

Er zijn zoveel verschillende landschappen en manieren van leven in Frankrijk. Indien u dit van tevoren weet kunt u veel gerichter zoeken.

De basis

Hoeveel slaapkamers, grootte van de tuin, wat voor stijl huis? Renovatie, alleen een verfje of gelijk betrekken....... Wilt u klussen aan uw nieuwe huis? Indien u dat weet kunt u nog gerichter zoeken.

Het meest belangrijke?

Uitzicht op zee? Privé gelegen? Een warm klimaat? Deel zijn van een gemeente? Wintersport? Indien het iets is dat u specifiek wilt, probeer daar zo vroeg mogelijk achter te komen.

Stap 2.

Frankrijk bezoeken en huizen bezichtigen

We weten dat bezichtigingen spannend en soms een beetje stressvol kunnen zijn. Uw Leggett Immobilier makelaar zal u begeleiden bij elke bezichtiging en het hele proces. Omdat al onze agenten werken in het gebied waarin ze wonen, kunnen ze u helpen met lokale scholen, restaurants, toeristische plekken en het gemeenschapsleven. Deze lokale kennis zal u helpen om u te informeren over het gebied waarin u overweegt een huis te kopen en zet u vanaf het begin op het juiste spoor.

Indien u overnachtingen zoekt tijdens uw bezichtigings bezoek dan is Leggett Immobilier meer dan bereid om u aanbevelingen te doen waar te overnachten.

Financiëen

Haken en ogen....


Hypotheken

Het is belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium te beslissen hoe u uw aankoop wilt financieren. Uw budget is een van de belangrijkste elementen van uw zoekcriteria. Indien u een hypotheek wilt krijgen kunt u:

 • Direct kontakt opnemen met een Franse bank
 • Gebruik een bank die gespecialiseerd is hypotheken voor expats
 • Een onafhankelijke hypotheek verstrekker

Indien u hulp wilt bij het organiseren van een "in beginsel" hypotheek uw Leggett Immobilier makelaar wilt u daar graag bij helpen. Dit zet u in een sterkere positie bij mogelijke onderhandelingen.

Wisselkoers

Gelukkig hoeft u zich niet meer druk te maken over wisselkoersen

Stap 3.

Huis gevonden

Indien u overnachtingen zoekt tijdens uw bezichtigings bezoek dan is Leggett Immobilier meer dan bereid om u aanbevelingen te doen waar te overnachten.

Stap 4.

Bieden

Wanneer u besloten heeft welke woning te kopen, weet dan hoeveel u er voor kunt betalen. Het is belangrijk om al uw financiën (link naar hypotheek pagina) georganiseerd te hebben voor dat u een bod doet.

Als u voorwaarden aan uw aankoop verbindt, bijvoorbeeld of u de aankoop met een hypotheek wenst te financieren; of alleen verder te gaan met de aankoop als u er een zwembad mag laten bouwen, is het het beste om deze vast te stellen met uw Leggett Immobilier-agent.

U zou zich moeten commiteren aan een huis voordat u een bod doet, en alleen maar op één woning een bod uitbrengen. Zodra u een bod heeft gedaan zou u moeten stoppen met het bekijken van andere woningen.

Bespreek uw bod met uw Leggett Immobilier makelaar, zij hebben de kennis of het bod een redelijke kans van slagen heeft.

Uw Leggett Immobilier makelaar zal onderhandelen namens u. Leggett Immobilier makelaars zijn opgeleid in het onderhandelen en worden ondersteund door een ervaren verkoop team op het hoofdkantoor. Uw makelaar zal u op de hoogte houden van de onderhandelingen naarmate ze vorderen.

In dit stadium kan uw Leggett Immobilier Makelaar u vragen om een 'offre d'achat' te tekenen om uw inzet voor de aankoop van de woning te tonen.

Zodra uw bod door de verkoper is geaccepteerd, is het gebruikelijk dat ze de woning niet aan een andere potentiële kopers zullen laten zien. Zij zullen zich volledig inzetten voor de verkoop van hun woning aan u. Uw Leggett Immobilier makelaar zal onmiddellijk beginnen met het verzamelen van de benodigde documenten voor het opstellen van het eerste verkoop document, dat "compromis de vente" heet.

Compromis de vente

Samenvattend


Het Compromis de Vente is de eerste van twee juridisch bindende documenten die deel uitmaken van het woning in Frankrijk aankoopproces.

Dit document zal bijna alle informatie die in de definitieve Acte de Vente - wat de verkoopakte in Nederland zou zijn - bevatten (het document dat u tekent op de dag dat u de eigenaar wordt van het pand.)

Informatie in de Compromis de Vente zal omvatten:

 • Volledige details over de 'burgerlijke stand' van zowel de koper als de verkoper (volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats, burgerlijke staat, enz.)
 • Een beschrijving van het pand, een bevestiging van de eigendomsbewijzen en de bevestiging van de perceel referenties, compleet met oppervlakte van de kavels die worden verkocht (met inbegrip van gebouwen.)
 • De overeengekomen prijs, met inbegrip van makelaardij courtage, geschatte notaris vergoeding en de hoogte van de borgsom
 • Omstandigheden waarin de aanbetaling kan worden verbeurd, verplichtingen van de koper en de verklaringen van de verkoper
 • Resultaten van de DDT (Dossier Diagnostic Technique)
 • Een reeks van standaard opschortingsbepalingen, alsmede overeengekomen toevoegingen
 • Een beoogde einddatum - dit is niet een bevestigde einddatum. Het is onderhevig aan verandering in bepaalde omstandigheden
 • Een lijst van eventuele meubels of apparatuur in de koopprijs inbegrepen, indien van toepassing

Leggett Immobilier zal samen met u ervoor zorgen dat u het document vóór de ondertekening begrijpt.

Kosten koper

Er zijn geen verborgen kosten, het is echter belangrijk dat u goed begrijpt welke kosten allemaal betrokken zijn voordat u een bod uitbrengt.

De prijs die u geadverteerd ziet op de Leggett Immobilier website (en uw akkoord wanneer uw bod is geaccepteerd) is de prijs van het onroerend goed, inclusief makelaarskosten.

De enige extra kosten die moeten worden betaald zijn de notariële kosten voor controleren van alle documenten. De notaris betaalt ook alle benodigde grond belastingen, hij/zij werkt voor zowel de verkoper als de koper. Hun vergoeding wordt betaald door de koper en is een aanvulling op de aankoopprijs. Vergoedingen variëren enigszins per regio, maar zijn meestal rond de 7-10% van de aankoopprijs van het onroerend goed. Een nieuwe wet genaamd het Macron besluit, geïntroduceerd in mei 2016, waardoor Notarissen enigszins korting kunnen geven op hun kosten. Het is ontworpen om de concurrentie te verhogen en de kosten te verlagen voor de koper, maar de gevolgen van het besluit zijn enigszins beperkt, omdat de overdracht belasting steeg in maart 2014.

De enige andere mogelijke kosten zouden kunnen zijn voor alle meubels etc die u zou kunnen kopen van de verkoper; en de kosten van de taxe fonciere berekend voor het deel van het jaar dat u eigenaar wordt van de woning.

De kosten zullen worden opgenomen in uw Compromis de Vente, met uitzonderingvan de Tax Fonciere. De voorlopige notariskosten worden vermeldt.

Stap 5.

Compromis de Vente - Eerste document ondertekenen

Zodra uw bod is geacepteerd zowel op volle vraagprijs of een onderhandelde prijs, zal het initiële verkoop document worden opgesteld. Dit wordt het Compromis de Vente genoemd. De Leggett Immobilier in-house contracten team hebben duizenden van deze documenten opgesteld en werken nauw samen met uw Leggett Immobilier makelaar om ervoor te zorgen dat dit document nauwkeurig en tijdig opgesteld is. Soms werken we direct samen met een notaris voor het opstellen van dit document.

Dit is een juridisch bindend contract en het is essentieel dat u het volledig begrijpt voorafgaand aan de ondertekening daarvan.

U zal worden gevraagd om wat informatie te verstrekken voor opname in dit document, zoals volledige naam, burgerlijke staat etc. Het opstellen van het document kan niet beginnen totdat u deze informatie hebt verstrekt, zorg dat u dit zo snel mogelijk doet.

Als u eventuele voorwaarden aan uw bod verbindt (zoals het krijgen van een hypotheek om de aankoop te financieren) laat deze voorwaarden dan opnemen in de Compromis de Vente. Deze clausules kunnen u beschermen tegen het verliezen van uw aanbetaling wanneer u niet in staat om uw aankoop te voltooien.

Tien dagen

bedenk tijd


De tien dagen bedenktijd is de laatste keer dat u zich kunt terugtrekken uit de koop, zonder het betalen van een boete van 10 % (uw borg). De tien dagen is inclusief feestdagen en het weekend. Het start de dag na de volledig ondertekend (door zowel u als de verkopende partij) van de Compromis de Vente geleverd op uw adres, of e-mail. Het gebeurd niet vaak dat een koper zich terugtrekt in dit stadium, maar deze periode is ingesteld indien zich onvoorziene omstandigheid voordoen zodat u niet langer in staat bent verder te gaan zoals voorgenomen. Om terug trekken op deze manier moet u een aangetekende brief sturen naar ofwel Leggett Immobilier of de notaris (afhankelijk van wie de Compromis de Vente heeft opgesteld) voor het einde van de tien dagen. Het is altijd het beste om dit eerst te bespreken met uw Leggett Immobilier makelaar.

Dossier Diagnostic Technique
geruststellingen op uw woning


Voorafgaand aan de verkoop van onroerend goed in Frankrijk is de verkoper verplicht een reeks tests te laten uitvoeren door een erkende deskundige. Deze tests worden genoemd de Dossier Technique Immobilier en omvatten:

Lood en Asbest: Verf wordt getest op loodgehalte voor alle woningen die zijn gebouwd vóór 1949; en alle huizen die zijn gebouwd vóór 1997 worden getest op aanwezigheid van asbest.

Gas (geleverd door nutsbedrijf) en Elektriciteit: Als gas of elektriciteit was geïnstalleerd of vernieuwd in de woning meer dan 15 jaar geleden ten opzichte van de verkoopdatum van het huis, dan zullen deze installaties ook gecontroleerd worden.

Natuurlijke risico's en parasieten: Alle woningen worden geëvalueerd voor natuurrampen (bijvoorbeeld overstromingen), en er wordt ook na gegaan of er risico's zijn door nabijgelegen industrie. Woningen in gebieden die mogelijk getroffen kunnen worden door parasieten die schade aan gebouwen kunnen toebrengen, worden getest op aanwezigheid van deze parasieten.

Energie-efficiëntie: Voorafgaand aan de woning die wordt geadverteerd, wordt een test uitgevoerd om vast te stellen hoe energie zuinig- en wat de mate van uitstoot aan broeikasgassen zijn.

Oppervlakte: Flats en appartementen, of woningen die deel uitmaken van een gemeenschappelijk gebouw, worden gemeten om te bevestigen welk oppervlakte is opgenomen in de verkoop.

Zwembad beveiliging: Als de woning een zwembad heeft (die is ingegraven en dieper dan één meter) zal de beveiliging worden getest.

Rookmelders: Vanaf maart 2015 zullen alle huizen een rookmelder moeten hebben.

Riolering: Veel landelijk gelegen woningen in Frankrijk zijn niet op het riool aangesloten en hebben een "fosse septique" (septische tank.) Als dit het geval is, zal het systeem getest worden of het aan de huidige normen voldoet - vaak is dit niet geval. Waar het huis is aangesloten op het riool zal het lokale Stadhuis een certificaat afgeven ter bevestiging.

De meeste van deze tests zijn ter informatie voor de koper. Echter als de bveiliging van het zwembad onvoldoende is, zal dit door de verkopende partij recht gezet moeten worden vóór de verkoop van het pand. Als er problemen ontdekt worden door de termiet-test, zal deze moeten worden aangepakt door de verkoper of de koper (hierover kan onderhandeld worden).

Als de septic tank niet in overeenstemming is met de huidige normen, dan moet dit worden aangepakt door de koper. De koper de woning is verplicht het aan de huidige normen te laten voldoen binnen één jaar na aankoop van de woning. Dit kan betrekking hebben op de installatie van een totaal nieuw systeem.

In tegenstelling tot sommige landen,in Frankrijk is een bouwkundige keuring niet verplicht. Het is mogelijk om een bouwkundige keuring te laten doen (bij voorkeur voordat u een Compromis de Vente ondertekent) maar de verkoper is niet verplicht om daarvoor te betalen.

Het is belangrijk dat u zo spoedig mogelijk met uw ver-bouwverguning aanvraag begint. Leggett Immobilier heeft lijsten van lokale professionals die u met deze aanvraag kunnen helpen.

Zodra alle relevante documentatie bijeengebracht is en de "Compromis de Vente" is opgesteld, kunt u het ondertekenen. Als u nog steeds in Frankrijk bent, zal Leggett Immobilier een signeersessie organiseren. Als u zich buiten het land bevindt, wordt het document naar u verzonden, meestal via e-mail, met volledige instructies over hoe het te ondertekenen. Als uw Compromis de Vente is opgemaakt door Leggett Immobilier zult u ook een Engelstalige versie ontvangen.

Het is allemaal best veel. Er zijn nogal wat ondersteunende documenten die bij de Compromis de Vente horen en het kan nogal verwarrend overkomen. Het beste wat u kunt doen is het allemaal printen, zodat u alles duidelijk kunt zien. Als u een appartement of een woning koopt in een gebouw mede-eigenaarschap. (een gebouw opgesplitst in verschillende 'delen', bijvoorbeeld appartementen, met gedeeld eigendom van de gemeenschappelijke ruimten), dan heeft u aanzienlijk meer papierwerk dan wanneer u gewoon een huis koopt. U zult een aantal kopiëen van diverse documenten moeten printen en signeren.

U staat niet alleen! Leggett Immobilier zal u ter zijde staan bij het gehele proces.

Zorg ervoor dat u het document volledig begrijpt; als al de vereiste documenten zijn geprint onderteken ze dan. Indien u ze eenmaal getekend heeft verstuur de documenten dan aangetekend, want alleen originelen worden geaccepteerd bij de transactie.

De documenten worden vervolgens ondertekend door de verkoper. Zodra de verkoper de Compromis de Vente heeft ondertekend zijn ze wettelijk verplicht om het pand aan u te verkopen en kan de verkoper zich niet terug trekken zonder u een boete te betalen die neerkomt op 10% van de verkoopprijs (als u een aanbetaling had gedaan, zal dit ook aan u worden geretourneerd .)

Het volledig ondertekende document, samen met de notariële bankgegevens (zodat u uw aanbetaling kunt betalen), wordt dan naar u via aangetekende post verzonden. Uw tien dagen bedenktijd begint de dag nadat de documenten zijn afgeleverd op uw adres.

De aanbetaling van 10% dient te worden overgemaakt op de bankrekening van de notaris aan het eind van de tien dagen bedenktijd.

Aan het eind van deze periode, bent u wettelijk verplicht om het onroerend goed aan te kopen en kunt u zich niet terug trekken zonder de schadevergoeding te betalen die neerkomt op 10% van het onroerend goed prijs (als u 10% heeft aanbetaald, zal uw storting deze dekken.) Mogelijku moet u ook een deel van de makelaars courtage betalen.

Echter, U kunt niet aansprakelijk worden gesteld om deze boete te betalen als aan een van de opschortende clausules die in het Compromis de Vente staan is voldaan.

Het is standaard in dit stadium, dat SAFER (Les Sociétés d’Aménagement Foncier et d’Etablissement Rural) wordt geïnformeerd omtrent de verkoop van een woning in ruraal gebied. SAFER heeft het recht om vastgoed aan te kopen boven een bepaald oppervlak (dit verschild van gebied tot gebied) voor lokale of landbouwkundige projecten. De notaris zal SAFER op de hoogte brengen van de voornemende verkoop. Het kan een tijd duren voordat SAFER accoord is met de verkoop meestal duurt dit 2 maanden, maar soms ook langer.

Stap 6.

Verkoopakte - Uiteindelijk ondertekening

Meestal rond de 3-4 maanden na de ondertekening van het Compromis de Vente, zal de notaris alle noodzakelijke werkzaamheden verricht en zult u een datum voor de definitieve ondertekening van de Acte de Vente zijn overeengekomen. Dit zal plaatsvinden in Frankrijk, op het kantoor van de notaris. Zodra dit laatste document is ondertekend, zal u de eigenaar van het pand zijn en de sleutels overhandigd krijgen.

Voor deze bijeenkomst moet u ervoor zorgen dat het geld is overgemaakt op de bankrekening van de notaris om de koop van uw nieuwe woning te kunnen voltooien, dit omvat ook het geld dat de hypotheekverstrekker heeft vrijgemaakt. U zult niet in staat zijn om te betalen met een cheque of in contanten, als gevolg van de wet op het witwassen van geld.

Zorg ervoor dat U een opstalverzekering heeft voordat U de uiteindelijk overdrachtsakte ondertekend.

Opzetten van
een Franse bankrekening


Het is een goed idee om een Franse bankrekening te hebben georganiseerd voordat U de uiteindelijke verkoopakte ondertekend. Dit kan op verschillende manieren worden georganiseerd:

 • Het openen van een bankrekening bij een Nederlandse bank met vestigingen in Frankrijk. Dit kunt u meestal doen vanuit Nederland, maar vaak zitten deze vestigingen in de grote stad en zijn ze vermoedelijk niet erg bij U in de buurt van uw toekomstige woning.
 • Britline bij Credit Agricole is een populaire keuze van veel buitenlanders. Het heeft een Engels sprekende helpdesk en de meeste formulieren zijn in het Engels. U zult documentatie moeten verstrekken en al een Frans huis bezitten, of in het proces van het kopen van een huis in Frankrijk zijn om een rekening te kunnen openen.
 • Het openen van een rekening bij een Franse bank in de buurt van uw woning. Dit zal moeten worden gedaan in Frankrijk, maar veel banken zijn zeer welwillend voor niet-Franse klanten en hebben Engels sprekend personeel.

Als u uw bankrekening opent bij een Franse bank kunnen ze U bijna altijd helpen met uw opstalverzekering.

Onroerendgoed belasting

Of u nu permanent woont in Frankrijk , of in het bezit bent van een vakantiehuis, u zult onroerendgoed belastingmoeten betalen zoals in de meeste landen. Er zijn twee hoofdtypen van onroerendgoed belasting. Dit zijn:

Tax fonciere: deze belasting wordt betaald door de eigenaar van een pand. Dit is meestal in September.

Tax d'habitation: deze belasting wordt betaald door degene die woont in een bewoonbaar / ingerichte woning op de eerste januari van elk jaar. De hoogte wordt meestal bekend gemaakt in September voor de betaling in December.

In sommige gebieden is er ook een belasting op het ophalen van huisvuil.

Stap 7.

Gefeliciteerd - het is gelukt!

Nu is het tijd om achterover te leunen, een fles champagne open te trekken en te genieten van uw nieuwe aankoop. Frankrijk is een prachtig land om tijd in door te brengen, en als u een beetje hetzelfde bent als hier bij Leggett Immobilier, zult U er ook verliefd op worden zodra u hier een eigen woning bezit. We hopen dat ons team U door het hele proces mag begeleiden en we wensen u veel geluk bij de aankoop van uw nieuwe woning.